Hoe Werkt Freelance Werk?

Kom je maar niet aan de slag als vertaler op een vertaalbureau of wil geen enkel hoveniersbedrijf jouw talenten als tuinman of tuinvrouw benutten? Dan zou je eraan kunnen denken om freelance aan de slag te gaan via een website als Freelance Specialisten. Maar houdt dit precies in? Kom je dan wel aan de slag? Wat is er allemaal freelance te doen? Wat zijn de voordelen van werken als freelancer? Zijn er ook nadelen aan deze manier van werken? En waar moet je allemaal aan denken als je van plan bent om freelance loodgieter of administrator te worden? Als je verder leest dan vertellen wij jou daar vraag wat meer over.

Wat is Freelance Werk?
Freelance werk doen betekent dat je niet verbonden bent aan een bedrijf. Het gaat hierbij meestal om het verlenen van een dienst. Je biedt deze dienst aan op een directe manier zonder tussenkomst van een werkgever. Je bent dus in feite je eigen werkgever. Het houdt ook in dat je niet vast zit aan een bepaald contract of aantal uren dat je vol moet maken.

De Soorten Freelance Werk
Er zijn ontzettend veel manieren waarop je freelance aan de slag kunt gaan. In principe zijn alle klussen die je alleen kunt doen wel freelance te doen. Je kunt hierbij denken aan artistieke dingen. Misschien kun je wel een website ontwerpen voor iemand die niet zo technisch is. Andere diensten in deze categorie zijn fotobewerking, fotograferen, webdesign, videobewerking, tekenen enzovoort. Je kunt ook als artiest aan de slag. Misschien ben jij wel een zanger, DJ, zangeres, deel van een band, of rapper en wil je andere mensen de gelegenheid geven om je in te huren. In dezelfde richting maar toch even anders zijn administratieve diensten zoals belastingaanvragen regelen, boekhouden, vertalen, Een andere kant waarop je kunt denken is klussen. Loodgieters, schilders, tuinmannen en andere klussers worden veel gevraagd. En zo zijn er nog een hoop andere dingen te bedenken.

Freelance werk

De Voordelen van Freelance Werk
Een voordeel van freelance werk doen is dat je jouw eigen baas bent. Je kunt zelf beslissen hoe je je tijd in wilt delen en hoeveel klussen je aanneemt. Natuurlijk is het ook wel voor een deel afhankelijk van hoeveel inkomen je eruit wilt verwerven en hoeveel klanten je kunt trekken, maar als je eenmaal wat bekendheid hebt verworven dan kun je soms zelfs kiezen welke klussen je wel en niet aan wilt nemen. Je hebt dus de vrijheid om voor een groot deel jouw dagen zelf in te vullen en zit niet vast aan vaste werktijden. Verder kun je zelf bepalen hoe jij je werk levert. Je hebt geen baas aan wiens normen je moet voldoen. de enige aan wie je verantwoording moet afleggen is jouw klant zelf.

De Nadelen van Freelance Werk
Er zitten uiteraard ook een aantal nadelen aan freelance werk. Het is allereerst soms iets moeilijker om aan klussen of werk te komen. Je zult zelf actief op zoek moeten naar klanten omdat er geen bedrijf achter je staat dat al bekendheid heeft verworven en klanten voor jou trekt. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen voorzieningen. Je moet je verzekeringen regelen, zorgen voor je eigen pensioen, je belastingafgifte regelen en je gehele eigen administratie doen. Het is dus best arbeidsintensief.

Is freelance werk toch niks voor jou? misschien is werken in de horeca dan wat voor jou.