Werktuigbouwkunde, een onmisbaar onderdeel van de bouw

Ben je technisch zeer goed onderlegd, ben je goed in praktische oplossingen bedenken en zit ook het ontwerpen van machines en constructies jou in de vingers? Kies dan voor een opleiding werktuigbouwkunde. Deze opleiding kun je volgen aan een van de hogescholen in Nederland, of aan de HTS. Tijdens je studie leer jij alles over het ontwerpen en uitvoeren van technische constructies. Wellicht denk je nu gelijk alleen aan machines en andere industriële toepassingen, maar als engineer kan je eigenlijk verschillende kanten op. Zo kan je ook van je creatieve talent gebruikmaken door uiteindelijk attracties te ontwerpen voor verschillende grote pretparken.

De opleiding

De opleiding werktuigbouwkunde kan je op verschillende niveaus volgen bij verschillende scholen in Nederland. Het is wel aan te raden dat je al enige technische kennis hebt en grote interesse hebt om je verder te ontwikkelen op dit gebied. Daarnaast moet je in staat zijn om techniek te combineren met creatieve oplossingen en je proactief opstellen om op de hoogte te blijven van de laatste trends en toepassingen op dit gebied. Daarnaast zijn er nog andere toelatingseisen. Zo moet je beschikken over een mbo-diploma op niveau 4, of een havo- of vwo-diploma in het profiel Natuur en Techniek. Voldoe je niet aan deze eisen? Neem dan contact op met de betreffende school om te kijken naar de andere mogelijkheden.

crane-1586476_960_720

Wat ga je uiteindelijk doen in het werkveld?

Aan het begin van dit artikel gaven we al een aantal voorbeelden van werkzaamheden die je kunt verwachten als afgestudeerd engineer. Maar eigenlijk is dit werkveld nog veel breder. Kijk daarom eens naar de vacatures die je online tegenkomt onder de categorie ‘werktuigbouwkunde’. Zo kan je uiteindelijk gaan werken als productontwerper (waarbij je ook de bestaande producten optimaliseert), vertegenwoordiger in de bouw of een leidinggevende functie op de werkplaats. Daarnaast zijn er ook tal van functies in de installatiebouw waar je op kunt solliciteren na het afronden van je opleiding.

roller-coaster-1209490_960_720

Hoe vind je werk binnen jouw sector?

Er is grote behoefte aan engineers in de bouw. Dus je zal vaak binnen niet al te lange tijd een goed functie kunnen vinden. Maar kritisch zijn mag natuurlijk ook. Kijk eens rond in de online vacaturebanken of je daar een vacature kunt vinden waar je helemaal enthousiast van wordt. Het is ook mogelijk om je in te schrijven bij specifieke uitzendbureaus die gericht zijn op de detachering van CAD professionals. Oftewel, mogelijkheden genoeg om de perfecte functie te vinden binnen jouw werkveld.

Is werktuigbouwkunde toch net niet wat je zoekt? kijk dan eens naar ons artikel over bouwkunde.